Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

21 January, 2014

TIADA LAGI

Assalamualaikum wbt
Alhamdulillah segala puji bagi Allah di atas segala rahmat dan kemudahan yang dikurniakan sepanjang aku hidup di dunia ini..

Nak citer sket eh...Middle of december ritu perot dah rase mual2, and body menunjukkan perubahan yang obvious.. so aku buat la urine pregnancy test (upt) kat umah..tapi the result is negative..

Tapi keadaan still berterusan camtu (perut rs bergelodak, breast tenderness n etc)..so mase malam new year ritu we decide to repeat upt plus dah lewat 7 hari period...

Alhamdulillahhh syukur..result UPT test kali ni positif..seronok tak terhingga memandangkan dah lama jugak tak mengandung kerana desakan kerjaya.. kami xdibenarkan attend DPA (ade dalam post lepas) sekiranya mengandung dan jika termengandung mase kursus pon akan automatically dihantar pulang.. Alhamdulillahhh usai kursus DPA Allah kurniakan rezeki ni..

Pelbagai persediaan awal telah dibuat seperti pengambilan vitamin, asid folic, susu bagi ibu mengandung dan sebagainya..

Tapi.. pregnancy kali ini memang pelik sebab aku xloya langsung..kalo 1st pregnancy dulu, memang xtahan bau yang pelik2.. bau jep pon aku rase nak muntah apetah lagi bau kafe kementerian...huhu..makan pon xmemilih..memang mcm hari normal lah kan...

Hari Khamis, 16 Jan, perasan ade secalit discharge kaler coklat kt pantyliner..showed it to jep, tapi anggap mungkin perkara biasa kot.. Jumaat cuti Thaipusam, jep belikan sarapan mihun ngan sambal ikan bilis pagi tu pastu teros mabuk tido sampai le petang..

Petang tu gerak ke rumah angah di gombak, nak bermalam kat sane sebab lame xkesane plus pengantin baru si Razmi first time bawak Salmi ke umah adik beradik.. ana belanje kfc and layan maharaja lawak mega kt umah along.. Start ari jumaat tu mmg dah sakit sangat pinggang..tido malam pon x berape lena..

Keesokan harinya masih lg sakit pinggang, tapi lg menimbulkan kecuakan biler spotting darah kaler hitam pekat.. so kami decide teros ke Gombak Medical Centre untuk cek.. doc informed that it can be normal n kene pantau dlm ms due minggu lagi.. dari umah angah kat gombak terus ke sentul umah mak sebab jep nak keluar...

Malam tu lg rase bimbang sangat2 sebab dah start kuar darah merah..tunjuk kat mak ktnyer ni mcm dah turun darah..tapi masih bersabar dan decide tido teros kat umah mak..

Keesokannya kami ramai2 pergi kenduri di Dewan Komuniti Sentul..anak maklong kawen xkan xpegi kan... balik dari kenduri semua adik beradik n mak abah datang umah di Suajaya sebab amy bawak salmi n budak2 nak mandi swimming pool..

At the mean time, abah masakkan ikan patin yang jep order kat amir syiqi import from pahang..masak tempoyak lah aper lg kan..huhu..rase sesudu ke itu pkn sebab abah suruh rase...

Setelah semua dah mintak diri untuk balik, inform jep yang arini (ahad) memang darah banyak keluar and dah tukar pad lebih tiga kali ..jep tanye samaada nak trus g hospital atau x..tapi badan rase penat sangat ..so cakap kat jep yang aku nak lurus pinggang dulu dalam bilik sebelum decide pape..

Sementera tu, jep amik wuduk untuk solat maghrib.. tros rase nak ke toilet untuk buang air kecil..biler dah buang air, intai pada pad untuk tengok banyak lg ke darah keluar tengok2 ade seketul daging sebesar ibu jari atas pad... n I cried. ..

Teros buang ke tong sampah n informed jep semestinya menangis..jep teros bawak ke hkl and seperti dijangka aku miscarriage. . :'(

Pemeriksaan kt hkl bese la macam2. Seluk2 bagai semue tu mcm dah selalu sangat la kan...warded semalam kat sane n xleh lelapkan mate langsung ...

Esoknya scan lagi sekali n doktor cakap dah complete miscarriage meaning xpayah cuci dah.. alhamdulillah. .

So semalam dah discharged from hkl mith one week mc..

Yes, I am sad but life must go on..and segala yang perlu dibuat seperti berurut, berpantang n makan jamu aku usahakan..

Segala yang terjadi ade hikmahnya and aku redha dengan segala ketentuanNya...

Wallahualam...

0 comments: