Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Lilypie First Birthday tickers

Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

21 January, 2014

TIADA LAGI

Assalamualaikum wbt
Alhamdulillah segala puji bagi Allah di atas segala rahmat dan kemudahan yang dikurniakan sepanjang aku hidup di dunia ini..

Nak citer sket eh...Middle of december ritu perot dah rase mual2, and body menunjukkan perubahan yang obvious.. so aku buat la urine pregnancy test (upt) kat umah..tapi the result is negative..

Tapi keadaan still berterusan camtu (perut rs bergelodak, breast tenderness n etc)..so mase malam new year ritu we decide to repeat upt plus dah lewat 7 hari period...

Alhamdulillahhh syukur..result UPT test kali ni positif..seronok tak terhingga memandangkan dah lama jugak tak mengandung kerana desakan kerjaya.. kami xdibenarkan attend DPA (ade dalam post lepas) sekiranya mengandung dan jika termengandung mase kursus pon akan automatically dihantar pulang.. Alhamdulillahhh usai kursus DPA Allah kurniakan rezeki ni..

Pelbagai persediaan awal telah dibuat seperti pengambilan vitamin, asid folic, susu bagi ibu mengandung dan sebagainya..

Tapi.. pregnancy kali ini memang pelik sebab aku xloya langsung..kalo 1st pregnancy dulu, memang xtahan bau yang pelik2.. bau jep pon aku rase nak muntah apetah lagi bau kafe kementerian...huhu..makan pon xmemilih..memang mcm hari normal lah kan...

Hari Khamis, 16 Jan, perasan ade secalit discharge kaler coklat kt pantyliner..showed it to jep, tapi anggap mungkin perkara biasa kot.. Jumaat cuti Thaipusam, jep belikan sarapan mihun ngan sambal ikan bilis pagi tu pastu teros mabuk tido sampai le petang..

Petang tu gerak ke rumah angah di gombak, nak bermalam kat sane sebab lame xkesane plus pengantin baru si Razmi first time bawak Salmi ke umah adik beradik.. ana belanje kfc and layan maharaja lawak mega kt umah along.. Start ari jumaat tu mmg dah sakit sangat pinggang..tido malam pon x berape lena..

Keesokan harinya masih lg sakit pinggang, tapi lg menimbulkan kecuakan biler spotting darah kaler hitam pekat.. so kami decide teros ke Gombak Medical Centre untuk cek.. doc informed that it can be normal n kene pantau dlm ms due minggu lagi.. dari umah angah kat gombak terus ke sentul umah mak sebab jep nak keluar...

Malam tu lg rase bimbang sangat2 sebab dah start kuar darah merah..tunjuk kat mak ktnyer ni mcm dah turun darah..tapi masih bersabar dan decide tido teros kat umah mak..

Keesokannya kami ramai2 pergi kenduri di Dewan Komuniti Sentul..anak maklong kawen xkan xpegi kan... balik dari kenduri semua adik beradik n mak abah datang umah di Suajaya sebab amy bawak salmi n budak2 nak mandi swimming pool..

At the mean time, abah masakkan ikan patin yang jep order kat amir syiqi import from pahang..masak tempoyak lah aper lg kan..huhu..rase sesudu ke itu pkn sebab abah suruh rase...

Setelah semua dah mintak diri untuk balik, inform jep yang arini (ahad) memang darah banyak keluar and dah tukar pad lebih tiga kali ..jep tanye samaada nak trus g hospital atau x..tapi badan rase penat sangat ..so cakap kat jep yang aku nak lurus pinggang dulu dalam bilik sebelum decide pape..

Sementera tu, jep amik wuduk untuk solat maghrib.. tros rase nak ke toilet untuk buang air kecil..biler dah buang air, intai pada pad untuk tengok banyak lg ke darah keluar tengok2 ade seketul daging sebesar ibu jari atas pad... n I cried. ..

Teros buang ke tong sampah n informed jep semestinya menangis..jep teros bawak ke hkl and seperti dijangka aku miscarriage. . :'(

Pemeriksaan kt hkl bese la macam2. Seluk2 bagai semue tu mcm dah selalu sangat la kan...warded semalam kat sane n xleh lelapkan mate langsung ...

Esoknya scan lagi sekali n doktor cakap dah complete miscarriage meaning xpayah cuci dah.. alhamdulillah. .

So semalam dah discharged from hkl mith one week mc..

Yes, I am sad but life must go on..and segala yang perlu dibuat seperti berurut, berpantang n makan jamu aku usahakan..

Segala yang terjadi ade hikmahnya and aku redha dengan segala ketentuanNya...

Wallahualam...

15 January, 2014

TAHUN BARU 2014

Assalamualaikum wbt and a very good morning afternoon everyone
Alhamdulillah kita masih dapat menghirup udara pinjaman ini pada hari ini..SYUKUR

Setelah lama tak menulis blog, tergerak hati pula nak menulis arini
tambahan pulak masih belum dibebani dengan burden kerja yang melampau
eh masih belum ade keje lagi to be exact, hehehe
takper semasa Allah bagi rezeki takde keje lagi ni harus kita gunakan sebaiknya kan

2014 merupakan permulaan yang baik untuk kami sekeluarga
sebabnyerrr yes dah abes DPA...walaupon dah abes nak dekat sebulan lebeh
but i masih lagi merase keterujaannya..hahaha 
mane idaknyer, terpaksa berjauhan ngan suami and anak yang baru sahaja berusia 2 tahun memang bukan sesuatu yang menyenangkan rite??

DPA..sape yang tau pasal DPA? i bet ramai yang tau kan 
kalo xtau cer rerajin google tengok
eh kalo google die kuar dancers promoters associations laahhh...gagagaga
but its not that okeh even tho its quite near..heheh

it is Diploma in Performing Art Diploma Pengurusan Awam uols..
ia merupakan kursus jangka panjang gile  iaitu selama 6 bulan yang diadakan sebagai syarat sah untuk pegawai tadbir & diplomatik untuk pengesahan dalam jawatan
yes, it is compulsary for every PTD
adela dengar sok sek sok sek makcik-makcik jemah yang cakap sian kat anak kene tinggal
mak nyer nak gi kursus jauhla aperla
makcik ooi kalo saye ade pilihan tak ingin den poie kursus ni ha makcik
makcik yola poie 
kalo ikotkan memang seme xnak pegi kot kursus nih, tapi apekan daya kami hanya menurut perintah

Lebih malang lagi bagi kami junior officers ini, kursus yang kebiasannya diadakan di INTAN Bukit Kiara selama bertahun-tahun, diadakan pula di beberapa kampus luar INTAN iaitu di IKWAS (Johor), INTURA (Kedah) dan di INTIM (Terengganu) 
katenyer untuk mempercepatkan pegawai sedia ada yang masih belum sah untuk pergi kursus ni 
ini adelah kerana lepas nih dah xde kursus 6 bulan uols..hanya ade setahun yang diadakan bagi peserta kadet. yang tuh google senirik lah 

Maka lebih sedihlah hati kami pegawai yang hanya menurut perintah ini akan realiti yang kami perlu berjauhan dengan anak dan suami tercinta bukan 1 atau 2 kilometer namun 300 km jauhnye sebab kene kat IKWAS iaitu kat Kluang Johor..sobsss

okey memang poyo kat situ...tp kau ade??hewhewheww

kafe IKWAS pon menjadi sasaran camwhore sambil memakai baju DIGI
 
okey once dah surat paksa tawaran g DPA tibe iaitu maka bermulalah kisah sedeh hari-hari nanges ku
yeke?? heee ... 


 anak mama superman, so die gudboy 

panjang jugak eh entry di tahun baru nih...insyaAllah nanti nak citer pasal DPA secara thorough..hehehe

di 2014 ini, saya harap dapat menebus semula kasih sayang yang telah dikorbankan 
semoga tahun ini lebih ceria dan dikurniakan kesihatan yang baik ..amin~
 

so, i think that's all about it today...daaaaa



10 February, 2013

Mind your own hair

Assalamualaikum wbt ..how's ur day today peeps..mesti best kan malam tadi disajikan dengan dam dam dumm bunyik mercun..hehehe.. Happy Chinese New Year dan selamat bercuti.

Sebenarnya entry ni entry postpone sebab dari ritu lagi nak post ..tapi tak terpost post..boleh ke cenggitu hehehe.
Actually just nak share pengalaman potong rambut rayyan irfan. Beliau nih memang susah kot nak digunting rambutnye..kalo nak potong rambut di saloon tuh memang bergema dengan suare jeritannye yang lemak merdu tuh..huhu..

Tetapi...last week g potong rambut die kat saloon Kayser kat Prima Gombak..budak melayu yang potong..kire junior hairstylist lah kan..selalunye kitorg akan tunggu rayyan tido baru la bawak ke saloon sebab die akan mengamuk macam oltromen kematian awek.huhu..
Tapii...kali ni rayyan tak menjerit uols..die diam jer..rasenye sebab die dah besor kot eh..(2 tahun lebih) ..tapi rasenye dengan bantuan henpon gak kot..lalalala

Mama ngan ayah rase macam-macam yang awak belajar dalam dunia ni irfan..dan harap awak akan teros belajar hingga ujung nyawa..(mama sensentap sengsorang)

So enjoy the pics below..anak mama dah besor..sob sobb..last pic tunjuk side burn yang still panjang..hahaa...till then uolsss...

04 February, 2013

KESIHATAN

Alhamdulillah untuk semuanya
Untuk kesihatan yang dikurniakan Ilahi dan diberikan kekuatan untuk bernafas lagi di bumi Allah ini..

Tahun 2012 yang lalu aku memang jarangg sangat update ..mungkin sebab anak kecik lagi and banyak sangat things to settle..huhu..

So, rasenye tahun ni insyaAllah sekiranya diizinkanNya aku nak berblog lah balik..

Berbalik kepada tajuk kesihatan di atas tu adalah sangat sesuai merujuk kepada keluarga Encik Muzairi ni. Mane idaknye, encik husband and encik rayyan telah admitted di tawakal due to sinus and fever. Both admitted separately by 3weeks gap jer.

Mule-mule bapaknye dulu memang dah ade tarikh operation. Itu pon setelah berapa kali tangguh. Actually the operation specifically meant untuk operate hidung mancung jep tu sebab tulang hidung beliau senget dan mengganggu pernafasan. Medical term depa panggil "septum deviation". Macam kita ni panggil hidung senget jerlah..hehe.. alhamdulillah, the operation is a success and jep pon recovering. Cabaran menjaganya tentulah hari pertama selepas operation. Sejurus selepas keluar dari operation theater sayu sangat hati tengok muke berbalut. Pastu muntah darah lagi. Ya Allah jauhkanlah aku dari melalui saat-saat begitu lagi.

Rayyan pula demam tibe-tibe selepas 3 minggu ayahnye discharge. Mulanya macam demam biasa, tapi bile die start to refuse to consume anything kitorang dah risau. Bile ke klinik doktor cakap its his tonsil. Bengkak. Thats why die taknak pape. Sian anak mama. Pukul 4 pagi naik panas kuat sangat, pastu refuse makan ubat, mama and ayah memang terpakse bawak ke emergency. Alhamdulillah, lepas drip 2 botol and masuk antibiotik rayyan beransur sembuh.

Yang paling kesian tentunye maknye yang kene jage dua2..tapi sebenarnya sangat seronok sebab lagi lama dapat luangkan masa dengan orang tersayang. And maknye pon tak terkecuali daripada demam..2 hari xboleh bangun sebab demam panas dan tonsil bengkak. Banyak gak dapat ubat. Sobs sobss..

So senang je conclusion untuk entry ini, semua orang plis pliss plissss jage kesihatan..especially mothers sebab kite ni la tonggak keluarga . Til then..assalamualaikum.

02 April, 2012

Its monday guys

Alhamdulillah..its already Monday

My weekend was spent all at home

U guys wanna know why?

because... I suffered from gastrik

Sob sob..its so painful i bet u dont even want to know how it feel..

Saket gile wooooo


But the humor part of it is everybody suspecting of me being pregnant..ngee

Of cos la kan

If you want to know these are the simptoms if you have gastric:


1. stomach ache- of cos la kan..but we tend to  bongok bongkok kan our body since its too painful.. (am not exaggerating)


2. Muntah- especially those with angin satu badan..konfem muntahhhh sajork.this is where ur hb and family will marah when u refuse to eat..i cant eat lah..nanti muntah u know..aiyooo


Can i just give 2?  hahaa..gtg..daa guyss


Published with Blogger-droid v2.0.4

26 January, 2012

Panggilan Hangit

Assalamualaikum

indah cuaca hari ni

panas..kalo sidai baju kering rangup la orang kate

bile lipat tu senang je..haha


so today aku just nak simpan kenangan pertama kali kol anak kat umah baby sitter baru

baby sitter yang baru ni namenyer cik timah

alhamdulillah rayyan makin serasi ngan die and anak2

xdela macam dulu nangis macam nak mintak tolong jer

memang xserasi la tu

berbalik kepada cerita telefon tadi

aku pon kol la rayyan sebab dah lame xkol die sejak dengab bbysitter baru ni

bile kol anak cik timah (CT) kate die tengaH makan

tapi die panggil gak la sebab jarang mama kol

bile dapat phone xnak cakap plak

rayyan senyapppp jer

lame gak aku ngomel sorang tanye rayyan dah makan belom

mam cik ke ( makan nasik ke)

tapi die still diam

last- last aku cakap k la rayyan babaii

pastu die leh bantai nanges plak

haha..nak nanges mama dengar awak nanges .sian anak mama


pas je kol rayyan

teros kol husband

marah die la plak

sebab die yang soh kol tadi

huhu


sian anak mama


Published with Blogger-droid v2.0.4

04 January, 2012

MIMPI

Salam.

Teringin sesangat nak update blog

Tapi mase memang takde

Huhu..kesudahannyer... Later la ek..daa


Published with Blogger-droid v2.0.2